Forskning og Videnskab

Hvorfor virker hypnose?

Forskning har gennem mange undersøgelser og studier vist at hypnose virker, uden at man dog kender til de præcise mekanismer. Ved at scanne hjernerne på personer, der er under hypnose, har man kunnet konstatere ændringer i hjerneaktiviteten.

Under hypnose er der en minimal aktivitet i frontallapperne, der er en evolutionsmæssigt nyere del af hjernen, som vi normalt bruger på at tænke, planlægge og vurdere os selv og andre med. Det kan tyde på, at vores kritiske sans er sat på stand-by under hypnose.

Man har også ved hjerneskanninger kunnet konstatere en øget aktivitet i det limbiske system, som er en ældre del af hjernen, som har stor betydning for vores følelser og adfærd. Forsøg har vist, at en indlært adfærd er koblet til en stimulus, som kan fremkalde denne adfærd.

 For at stoppe denne adfærd og starte en ny, har man brug for at afbryde en betinget respons til en gammel stimulus og skabe en ny adfærd forbundet med den. Det er dette jeg arbejder med som hypnoterapeut.

 Et eksempel er rygeren, der har forskellige stimuli, der udløser rygetrangen. Måske forbinder man kaffepausen med rygning. På den måde har kaffe og rygning fået en forbindelse.

Igennem hypnosen afbrydes denne forbindelse mellem stimulus - i dette tilfælde kaffen, der har udløst rygetrangen – og vi skaber en ny adfærd. Det sker ved, at jeg i samtalen får klarlagt, hvad han eller hun kunne tænke at gøre i stedet, når klienten skal drikke kaffe. Man lægger således en ny fremtidig ind i det ubevidste under hypnosen. Det er meget virksomt og ofte er en eller få sessioner nok til at ændre adfærd – forudsat at klienten har besluttet sig forinden.

I hele verden forskes der meget i hypnosens virkning og for nylig er der på Aarhus Universitet påvist fantastiske resultater ved hjerneskadede patienter, som får hukommelsen tilbage efter blot få ugers behandling - se dette via dette link - https://www.dr.dk/nyheder/indland/mads-mistede-hukommelsen-som-17-aarig-hypnose-hjalp-mig-til-huske-igen

Udover dette findes der flere forskellige forskningsstudier på verdensplan, som viser effekten af hypnose indenfor bl.a. smerte, angst, immunreaktioner og kan bruges som bedøvelse. Du kan læse mere på dette link - https://videnskab.dk/krop-sundhed/hypnose-det-viser-forskningen-om-effekten

 

 

Hypnose er en ældgammel behandlingsform, der har været kendt i årtusinder og er en af de ældste lægekunster. I flere århundreder har læger, neurologer, psykologer og psykiatere verden over studeret, undersøgt og anvendt hypnose.

 

I nyere tid har en af de mest kendte, læge og skaber af psykoanalysen Sigmund Freud (1856-1939) eksperimenteret med hypnose i forskellige former og grader, men den i dag mest berømte hypnoterapeut indenfor hypnosens verden er stadig psykologen Milton H. Erickson (1901-1980). Han udviklede metoder, Ericksoniansk hypnose, som man den dag i dag anvender i uddannelsen til hypnoterapeut.

Senere - i starten af 1970’erne- udviklede de to amerikanere Bandler og Grinder behandlingsmåden NLP  -  Neuro Lingvistisk Programmering – i en søgen efter effektive kommunikations- og terapiteknikker. 

 

I hypnoterapi anvendes metoder og teknikker fra både NLP og hypnose.